Cum te simți când intri în casa ta? Fericit? Calm? Copleșit de excesul de mobilier sau lista mare de sarcini în așteptare? În secolul XXI viața are un ritm alert și numeroși factori îți pot provoca stări de tensiune, dar casa ta nu trebuie să contribuie la asta. În lumea frenetică de astăzi este mai important ca oricând să-ți creezi un spațiu calm și pașnic, unde să te refugiezi după o zi grea și unde să te reîncărci pozitiv pentru o nouă rundă de zbuciumuri. Dacă te simți epuizat chiar și după o noapte dormită în patul tău, e un indicator că trebuie să faci schimbări în stilul tău de viață sau în locuința ta. Așa că, după ce te-ai răsfățat la un salon și te-ai odihnit, dar oricum ești la fel de epuizat, s-ar putea ca de vină să fie atmosfera din apartament. Ține minte, un spațiu relaxant e un pas spre o viață mai fericită.
Iată câteva soluții simple pentru crearea propriului tău sanctuar:
Toate camerele sunt importante
Indiferent dacă este vorba despre un spațiu pe care nu l-ai terminat de decorat sau despre o cameră ce necesită renovare, de multe ori ți-e mai ușor să închizi ușa din această încăpere și să amâni lucrul pentru o altă zi. Din nefericire, asta apasă asupra inconștientului tău și-ți afectează energia – este, în esență, o sarcină nefăcută. Creează armonie la domiciliu făcând, din fiecare colțișor din casa ta, un spațiu inspirat.
Culoarea contează
Culoarea te influențează la nivel emoțional, psihologic și chiar fizic. Studiile au arătat că nuanțele ce ne-nconjoară, ne pot schimba temperatura corpului și apetitul. Astfel, atunci când îți pictezi pereții, trebuie să ții cont de impactul culorilor asupra stării tale de spirit/sănătății sau nivelului de energie. Culorile luminoase fac spațiile să pară mai largi și mai aerisite. Culorile închise sunt sofisticate și calde; ele oferă camerelor mari un aspect mai intim. De exemplu, roșul este asociat cu adrenalina. S-a dovedit că el crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și respiratoric. E considerat prea stimulant pentru dormitoare. Galbenul semnifică soarele și fericirea. Este o alegere excelentă pentru bucătării, camere de luat masa și băi, având efect energizant și înălțător. Albastrul duce la scăderea tensiunii arteriale, la o respirație lentă și la scăderea ritmului cardiac. Acesta e motivul pentru care este considerat calmant, relaxant, și este adesea recomandat pentru dormitoare și băi. Combinând calitatea răcoritoare a albastrului și veselia galbenului, verdele este potrivit pentru aproape orice cameră din casă. Se crede că această culoare eliberează stresul și ajută la fertilitate, făcându-l o alegere excelentă pentru dormitor.
Atenție la asociații
Scapă de obiectele care ți se asociază cu amintiri sau emoții negative: canapeaua preferată de fostul partener, scaunul din cauza căruia ai șchiopătat o săptămână e.t.c. Pune accent pe acele lucruri care-ți stârnesc zâmbetul pe față. Înconjoară-te de elemente ce-ți amintesc de experiențe plăcute, de vremuri bune, de oameni care te inspiră. Plasează slogane care te motivează și te ajută să te concentrezi asupra scopurilor tale. Aceste mici detalii vor lucra pentru tine zi de zi, fără ca tu să-ți dai seama. Soluția este să creezi asociații noi, plăcute și originale.
Împrospătează aerul
Mirosurile sunt peste tot în casele noastre și, uneori, nu sunt prea proaspete. Ce faci cu o bucătărie care aduce a pește cu usturoi? Sau cu o baie care nu adie nici pe departe a trandafiri? Înainte de a ajunge la un odorizant care ar putea conține ingrediente potențial dăunătoare pentru tine și pentru planetă, respiră profund și ia în considerare utilizarea unei alternative eco. Există zeci de idei și rețete prietenoase mediului și buzunarului, la fel de eficiente, chiar dacă utilizezi ingrediente simple pe care le poți găsi adesea în cămară. Poți prepara, de exemplu, un odorizant de cameră natural folosind cafeaua sau chiar uleiuri esențiale. Împrăștie prin casă câteva boluri cu cafea proaspăt măcinată care va absorbi mirosurile străine. Creează echibane din flori uscate, ierburi aromate, și, din când în când, stropește-le cu uleiuri esențiale. Iar pentru un miros de plante proaspete, ține ghivece cu mentă, lavandă sau rozmarin.
Puterea plantelor
Prezența plantelor într-o locuință este importantă din mai multe motive: ele, nu numai că aduc mama-natură în casa ta, ci ajută la curățarea și re-oxigenarea aerului interior. Mai mult, experții spun că plante reduc nivelul stresului și oboseală, scad ritmul cardiac, normalizează tensiunea arterială și respirația. De aceea este o idee minunată să păstrezi plante în ghiveci și pe biroul tău. Acestea îți vor reduce stresul și anxietatea, conducând la o productivitate mai bună.
wow cheestia asta nu o stiam multumesc frumos