In zilele noastre, mobilierul realizat din MDF este extrem de popular, cu toate ca putini stiu ce fel de material este acesta. Ei bine, inainte de toate, MDF este o prescurtare a expresiei “medium density fibreboard”, care se refera la placa obtinuta din rumegus tocat marunt si apoi presat cu un clei.
Putem spune ca MDF-ul este un produs derivat din lemn si, chiar daca nu este lemnul masiv la care tanjim cu totii, este demn de luat in seama pentru ca are o multime de calitati.
Iata care sunt principalele calitati pe care le intalnim la acest tip de material:
- Spre deosebire de pal, MDF-ul are o densitate mult mai mare, putand fi prelucrat pe suprafata.
- Este posibila rotunjirea marginilor fronturilor, fapt ce ii ofera mobilierului un aspect mult mai elegant, mai fin si mai profesional.
- Pe suprafata MDF-ului se pot realiza o sumedenie de modele in relief (poarta denumirea de frezari). Asadar, pe o suprafata de material de MDF se pot face desene, forme geometrice, chiar si scrisuri. Orice este posibil atata timp cat ai utilajele necesare si suficienta imaginatie.
- Un alt avantaj pe care ar trebui sa il stie toti cei care au in vedere mobilarea bucatariei este faptul ca MDF-ul este cel mai recomandat tip de material pentru mobila din aceasta incapere a casei, fiind mai bun chiar si decat lemnul masiv datorita rezistentei sale ridicate la umiditate. Aceasta calitate il face deosebit de bun si pentru mobilierul din baie.
- Are un aspect extrem de elegant, putand semana foarte bine cu lemnul masiv. De aceea, mobilierul din MDF este excelent in orice incapere a casei, de la bucatarie la living, dormitor, hol si baie.
Avand aceste avantaje fata de celebrul pal, MDF-ul este prin urmare putin mai costisitor. Totodata, trebuie sa stii ca acest material este de doua tipuri:
- MDF vopsit sau furniruit. Are un aspect frumos, este stabil si are o calitate buna. Rezista cu brio in conditiile de umiditate si temperaturi inalte, iar eventualele zgarieturi aparute pe pelicula pot fi reparate usor. Dezavantajele MDF-ului vopsit sunt pretul mai piperat, durata de timp mai lunga pentru prelucrarea mobilei si faptul ca nu poate avea aspectul asemanator cu cel al lemnului.
- MDF infoliat. Este o varianta mai ieftina decat MDF-ul vopsit si este preferata, de regula, de catre clientii care doresc mobilier cu aspect asemanator cu lemnul masiv. Dezavantajele acestuia sunt acelea ca are o rezistenta mai scazuta la umiditate si la caldura si ca exista riscul de dezlipire a foliei pe muchii si la colturile panoului.